Wednesday, March 07, 2012

Brief aan de Tweede Kamer.

Onlangs heb ik de volgende brief gestuurd naar de dames en heren van de regerings- de gedoog- en de oppositie-partijen van de tweede kamer. Deze brief is verstuurd aan Sybran van Hearsma Buma(CDA), Mirjam Sterk(CDA), Stef Blok(VVD), Cora van Nieuwenhuizen(VVD), Geert Wilders(PVV), Joram van Klaveren(PVV), Martijn van Dam(PvdA), Alexander Pechtold(D66), Gerard Schouw(D66), Jolande Sap(Groen Links), Tofik Dibi(Groen Links), Emile Roemer(SP), Sadet Karabulut(SP), Arie Slob(CU), Kees van der Staaij(SGP) en Ester Ouwehand (PVDD).

Doe mee en steun de actie en onderteken De Petitie


Geachte Dames en Heren,

Langs deze weg wil ik U mijn bezorgdheid duidelijk maken omtrent het wetsvoorstel van Minister Spies om de uitzonderingen voor dubbele nationaliteit voor Nederlanders in het buitenland weg te nemen.

Dit voorstel is geen goed idee. Net als ik zijn vele Nederlanders in het buitenland werkzaam. Om belastingtechnische en andere redenen is het vaak voordelig een paspoort te bezitten van het land waar men werkzaam is. In sommige gevallen is dit zelfs een vereiste. Dit betekent niet dat de persoon die dit buitenlands paspoort bezit ook afwil van zijn Nederlanderschap, integendeel, veel mensen die in deze situatie verkeren zijn trots Nederlander te zijn, en zien hun verblijf in het buitenland als kortdurend en niet permanent.

Door hun het Nederlanderschap af te nemen wordt de terugkeer van deze expats extreem moeilijk. Ik als Nederlander wil in de toekomst niet als buitenlander op Schiphol bejegend worden. Jarenlange arbeid in Nederland en trouw aan de Nederlandse staat zou zomaar aan de kant geveegd worden.

Zelfs topbestuurders uit het Nederlands bedrijfsleven spreken zich uit tegen de plannen van het kabinet. Shell-topman Dick Benschop en oud-CEO Jeroen van der Veer ondertekenden de petitie van 20.000 Nederlanders die onlangs vanuit New York is opgestart. Philips-CEO Frans van Houten zette eveneens zijn handtekening onder de petitie. Ook voormalig CEO’s Antony Burgmans (Unilever), Jan Kalff (ABN Amro), Herman Bruggink (Reed Elsevier) en Hans Vemer (Organon) staan op de lange lijst van prominenten die het initiatief steunen.

De Nederlandse multinationals stellen zich terecht tegen de kabinetsplannen te weer. Het is niet goed voor het land dat de overheid nieuwe drempels gaat opwerpen voor de mobiliteit van werknemers. Het verlies van het Nederlands paspoort maakt het moeilijk voor Nederlandse werknemers na jarenlang verblijf in het buitenland naar huis terug te keren. Dat zou volgens de initiatiefnemers een onomkeerbare brain drain creëren, geen goede zaak voor Nederland.

De kabinetsplannen maken het ondernemingen bovendien moeilijker buitenlands talent aan te trekken. Die conclusie trekt ook werkgeversorganisatie VNO. Volgens het VNO dreigen na de economische crisis grote tekorten op de arbeidsmarkten. Arbeidsmigratie kan daarom voor het bedrijfsleven van levensbelang worden.

Ik reken erop dat U allen inziet dat dit voorstel niet aangenomen moet worden, het is slecht voor Nederland en voor het imago van Nederland als tolerant en vooruitstrevend land.


Hoogachtend,


Jacco Bot

No comments: