Monday, April 09, 2012

Feest!


Jawel, ook hier in Los Angeles doen we aan Koninginnedag, nou ja Queen's Day.

De Nederlandse school werkt samen met een aantal andere Nederlandse organisaties in Zuid Californie en gezamelijk wordt dit jaar een groot Queen's Day evenement georganiseerd.

Er is natuurlijk Vrijmarkt, bier volop in "Bar Amsterdam" en ook nog een "The Dutch Got Talent" show.

Check het uit op www.dutch-day.com

Gaaf toch?

Thursday, March 08, 2012

Brief aan de Tweede Kamer. - Reacties

Mijn brief heeft verschillende reacties losgewekt. Overwegend zijn de linksere partijen het met mij eens en staat het CDA achter het regeerakoord. We weten dat dit natuurlijk een akoord met de PVV is waarbij CDA nogal wat concessies heeft moeten doen. De reactie van de VVD komt wat later is mij meegedeeld. Op een reaktie van de PVV reken ik maar niet, Geert en ik hebben niet veel gemeen. Bedenk ook dat de PVV alleen een gedoogpartner is; de partij is niet mans genoeg om verantwoording te nemen voor hun eigen beleid.

Volgens het nieuwe wetsvoorstel zou, als ik een Amerikaans paspoort aan zo vragen, ik mijn Nederlanderschap verliezen. Voor de kinderen zou het betekenen dat als zij in Nederland willen wonen, waar zij een band mee hebben geschapen, zij hun Amerikaans paspoort verliezen. Wij zijn een familie van twee landen, zoals vele families in de moderne wereld. Het kiezen tussen deze twee landen is als het kiezen tussen je linker en rechter voet.

Het isolationisme wat hier wordt voorgesteld is een stap terug voor Nederland als serieuze speler op het internationale vlak. Nederland is geen eiland. Dit wetsvoorstel kan ertoe leiden dat multinationale bedrijven Nederland links laten liggen en hun operaties elders onderbrengen.

Ook wil ik dat dit wetsvoorstel getoetst wordt aan de Europese wetgeving, iets waar ik geen van de partijen over hoor. Ik het kader van Europese integratie is dit voorstel ook een stap terug.

Al met al, een slecht voorstel. Slecht voor Nederland en voor het Nederlands belang in het buitenland.


Hier de reacties van de politieke partijen

SGP


Geachte mevrouw, heer,

Hartelijk dank voor uw mail. Het wetsvoorstel dat u noemt moet in de Kamer nog behandeld worden. We zullen uw overwegingen betrekken bij onze voorbereiding. We moeten de precieze aard van het voorstel nog onderzoeken. Momenteel geldt namelijk al de hoofdregel dat de Nederlandse nationaliteit wordt ingetrokken bij verkrijging van een andere nationaliteit.

Ter informatie doen wij u onderstaand het persbericht van het ministerie BZK toekomen. Daaruit blijkt o.a. dat deze wet alleen werking heeft voor toekomstige gevallen.

Met vriendelijke groet,
Kees van der Staaij,
SGP-fractie Tweede Kamer





Groen Links


Geachte heer/mevrouw,

GroenLinks vindt het onzinnig en onwenselijk dat het kabinet heeft
besloten om een wet in te voeren die het hebben van een dubbele
nationaliteit verbiedt. Dit kabinet denkt ten onrechte dat mensen met
meerdere paspoorten niet loyaal kunnen zijn aan Nederland. Wij vinden
dat onzin. Iemand zijn nationaliteit zegt niks over zijn loyaliteit.

Doordat het steeds vaker voorkomt dat mensen verhuizen naar andere
landen, is het ook steeds gewoner geworden om meerdere nationaliteiten
te hebben. Veel mensen werken en wonen niet in hun geboorteland en er
worden huwelijken gesloten tussen mensen met verschillende
nationaliteiten. Dit is een realiteit die niet kan worden tegengegaan
met het afnemen van iemand zijn nationaliteit.

Als het aan dit kabinet ligt moeten Nederlanders die in het buitenland
wonen straks ook hun Nederlandse paspoort inleveren als ze een andere
nationaliteit aannemen. Dit heeft vergaande consequenties. Daarnaast
krijgen deze Nederlanders wellicht het gevoel dat daarmee de band met
het geboorteland wordt afgesneden. Dit mag nooit de bedoeling zijn.

Afgelopen vrijdag werd bekend dat de ministerraad heeft ingestemd met
het voornemen van minister Spies (Binnenlandse Zaken) om de dubbele
nationaliteit te verbieden. GroenLinks Kamerlid Tofik Dibi heeft direct
schriftelijke vragen gesteld aan de minister. Hij vraagt zich af of dit
kabinet niks beters heeft te doen in economisch zware tijden dan dat zij
zich bezighoudt met dit maatschappelijke non-probleem. Tofik vindt het
hypocriet dat veel volksvertegenwoordigers en zelfs bewindslieden van
het CDA en de VVD niet vrijwillig afstand nemen van hun dubbele
nationaliteit, terwijl deze politici wel vinden dat andere mensen geen
meervoudige nationaliteit meer mogen hebben.

Binnenkort zal het wetsvoorstel van het kabinet in de Kamer worden
behandeld. U kunt erop vertrouwen dat GroenLinks z?n uiterste best zal
blijven doen om te voorkomen dat mensen straks geen dubbele
nationaliteit meer mogen hebben.

Ik wil u tot slot nogmaals bedanken voor uw reactie en betrokkenheid.

Maxe de Rijk
Publieksvoorlichting
Tweede Kamerfractie GroenLinks





SP


Geachte heer Bot,

Dank voor uw mail aan Emile Roemer, die mij als beleidsmedewerker heeft gevraagd u te antwoorden.

Ik heb uw mail met belangstelling gelezen en begrijp uw zorgen goed. Op dit moment ligt het voorstel nog ter beoordeling aan de Raad van State. De SP zelf staat er in ieder geval zeer kritisch tegenover, omdat deze wet meer een belemmering dan een bevordering zal vormen voor het beoogde doel: integratie en participatie. Bovendien brengt het inderdaad al teveel praktische problemen met zich mee.

De SP heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat wetgeving inzake nationaliteit geen symboolpolitiek mag worden. Het is een illusie om te denken dat met het verbieden van de dubbele nationaliteit het integratieprobleem wordt opgelost. Wel moet de keuze voor één nationaliteit worden bevorderd, zodat mensen die een dergelijke keuze niet hebben deze alsnog krijgen.

Met vriendelijke groet,

Christel Wiskerke
Fractiemedewerker Justitie, Immigratie & Asiel SP Tweede Kamer der Staten-Generaal




CDA


Geachte heer/mevrouw,

Het kabinet streeft er naar dat iedereen zoveel mogelijk over één nationaliteit beschikt. Daarom zijn er in het Gedoogakkoord afspraken gemaakt om het aantal dubbele nationaliteiten terug te dringen. Dat houdt in dat van vreemdelingen wordt verlangd dat zij afstand doen van hun oorspronkelijke nationaliteit wanneer zij de Nederlandse nationaliteit willen krijgen. Voor het CDA is het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit het sluitstuk van de integratie, dat uitgaat van een bewuste keuze op grond van een reële band met Nederland en de wens dat men zo uitdrukking wil geven aan het volwaardig en betrokken deelnemen aan de Nederlandse samenleving. In de media zijn signalen gekomen dat dit wetsvoorstel andersom ook zou gelden. Zo zouden Nederlanders die vrijwillig een andere nationaliteit aannemen, automatisch het Nederlanderschap verliezen. De CDA fractie heeft dit wetsvoorstel nog niet ontvangen, dus daar kunnen we op een later tijdstip pas op reageren.

Het CDA heeft het regeerakkoord en het gedoogakkoord waar deze afspraak is gemaakt, ondertekend en committeert zich aan deze akkoorden.

Het wetsvoorstel van minister Spies wordt binnenkort naar de Tweede Kamer gestuurd. In het voorjaar zal het wetsvoorstel in de Kamer worden besproken en zal er over worden gedebatteerd. De CDA fractie zal het wetsvoorstel kritisch bestuderen en uw signalen zullen we daarin meenemen.

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, zal die overigens enkel voor nieuwe gevallen gelden en niet voor de huidige situatie.

We hopen u voldoende te hebben ingelicht.

Met vriendelijke groet,


Namens Mirjam Sterk

CDA Tweede Kamerfractie

Wednesday, March 07, 2012

Brief aan de Tweede Kamer.

Onlangs heb ik de volgende brief gestuurd naar de dames en heren van de regerings- de gedoog- en de oppositie-partijen van de tweede kamer. Deze brief is verstuurd aan Sybran van Hearsma Buma(CDA), Mirjam Sterk(CDA), Stef Blok(VVD), Cora van Nieuwenhuizen(VVD), Geert Wilders(PVV), Joram van Klaveren(PVV), Martijn van Dam(PvdA), Alexander Pechtold(D66), Gerard Schouw(D66), Jolande Sap(Groen Links), Tofik Dibi(Groen Links), Emile Roemer(SP), Sadet Karabulut(SP), Arie Slob(CU), Kees van der Staaij(SGP) en Ester Ouwehand (PVDD).

Doe mee en steun de actie en onderteken De Petitie


Geachte Dames en Heren,

Langs deze weg wil ik U mijn bezorgdheid duidelijk maken omtrent het wetsvoorstel van Minister Spies om de uitzonderingen voor dubbele nationaliteit voor Nederlanders in het buitenland weg te nemen.

Dit voorstel is geen goed idee. Net als ik zijn vele Nederlanders in het buitenland werkzaam. Om belastingtechnische en andere redenen is het vaak voordelig een paspoort te bezitten van het land waar men werkzaam is. In sommige gevallen is dit zelfs een vereiste. Dit betekent niet dat de persoon die dit buitenlands paspoort bezit ook afwil van zijn Nederlanderschap, integendeel, veel mensen die in deze situatie verkeren zijn trots Nederlander te zijn, en zien hun verblijf in het buitenland als kortdurend en niet permanent.

Door hun het Nederlanderschap af te nemen wordt de terugkeer van deze expats extreem moeilijk. Ik als Nederlander wil in de toekomst niet als buitenlander op Schiphol bejegend worden. Jarenlange arbeid in Nederland en trouw aan de Nederlandse staat zou zomaar aan de kant geveegd worden.

Zelfs topbestuurders uit het Nederlands bedrijfsleven spreken zich uit tegen de plannen van het kabinet. Shell-topman Dick Benschop en oud-CEO Jeroen van der Veer ondertekenden de petitie van 20.000 Nederlanders die onlangs vanuit New York is opgestart. Philips-CEO Frans van Houten zette eveneens zijn handtekening onder de petitie. Ook voormalig CEO’s Antony Burgmans (Unilever), Jan Kalff (ABN Amro), Herman Bruggink (Reed Elsevier) en Hans Vemer (Organon) staan op de lange lijst van prominenten die het initiatief steunen.

De Nederlandse multinationals stellen zich terecht tegen de kabinetsplannen te weer. Het is niet goed voor het land dat de overheid nieuwe drempels gaat opwerpen voor de mobiliteit van werknemers. Het verlies van het Nederlands paspoort maakt het moeilijk voor Nederlandse werknemers na jarenlang verblijf in het buitenland naar huis terug te keren. Dat zou volgens de initiatiefnemers een onomkeerbare brain drain creëren, geen goede zaak voor Nederland.

De kabinetsplannen maken het ondernemingen bovendien moeilijker buitenlands talent aan te trekken. Die conclusie trekt ook werkgeversorganisatie VNO. Volgens het VNO dreigen na de economische crisis grote tekorten op de arbeidsmarkten. Arbeidsmigratie kan daarom voor het bedrijfsleven van levensbelang worden.

Ik reken erop dat U allen inziet dat dit voorstel niet aangenomen moet worden, het is slecht voor Nederland en voor het imago van Nederland als tolerant en vooruitstrevend land.


Hoogachtend,


Jacco Bot